Overnatningssteder

Overnatningssteder

Hvor kan man overnatte i naturen? Tips og tricks fra VærUDE

På trods af mange forskellige måder at lave friluftliv på, er der et sted hvor vi alle mødes …det er på lejrpladsen.

-Vi har alle brug for et sted at sove, og et sted at lave mad.  Her følger lidt råd og vejledninger til at finde et sted at campe og overnatte i Danmark.

Overnatning i telt vaerude.dk
Friluftsliv på tur - vaerude.dk

Hvordan finder jeg et sted at slå lejr?

Du er nødt til at lave lidt forarbejde hjemmefra, hvis du ikke lige har et sted at tage hen.

Naturstyrelsen bestyrer over 1400 lejrpladser landet over -lige fra de helt primitive kun med bålplads, til de mere “luksuriøse” med shelters, toiletforhold  og nogen gange vand.

Udover lejrpladser er der i ca. 275 af deres skovdistrikter indført “fri teltning” det vil sige, at du må slå lejr hvor du vil -bare du ikke kan ses fra vej. Superfedt koncept!!   Her er link: Fri teltning

Godt hjælpemiddel og overblik

Naturstyrelsens lejrpladser og skove kan du finde på “Udinaturen kortet”.  Dette kort er blandt andet udarbejdet for at fremme friluftslivet i DK.

Det fungerer ved, at du kan søge udfra en række kriterier fx. “shelterplads”, “vandrerute” eller “fri teltning”.  Du vil også kunne finde seværdigheder eller info om badning og sejlads

Find området/ landsdelen du vil være i, og zoom så ind og se nærmere på forslagene.  Her er link: Udinaturen.dk Bemærk at nogle af lejrpladserne skal bookes.

På Fyn har vi fået sitet https://bookenshelter.dk/  her kan du også finde et shelter og booke dig en overnatning i Danmarks have.

Sov under åben himmel Vaerude.dk
Overnatning i shelter - vaerude.dk

Ingen allemandsret

I Danmark må du desværre ikke tænde bål og sætte dit telt op i naturen hvor du har lyst, -i modsætning til  Norge og Sverige hvor de har “allemannsretten” (En lov hvor du må lejre næsten overalt)

Der findes lidt forskellige regler og retningslinjer du er nødt til at sætte sig ind i -da nogle skove og områder i DK er offentlige, og andre er private.

Miljøstyrelsen har en udemærket side, hvor du nemt kan læse om adgang i naturen.

Her er link: Regler for færden i naturen

Nummer et

…er selvfølgelig vores kyster. Der er omkring 7000 km. kyst i lille Danmark. Her må du opholde dig hele døgnet, og du må gerne overnatte i sovepose – dog ikke i telt.

Hurtigt link til strandreglerne: Strandreglerne

Kogekaffe på bål. vaerude.dk

Lidt andre ideer

  • Ret smart -men ikke altid helt updated med nyeste shelters, er appen “shelter” som kan finde dig en lejrplads lige i området. Jeg har flere gange brugt den i “nød” -og her har den faktisk scoret topkarakterer ved mig. (Havde blandt andet problemer med at finde et shelter i novembermørke og træls terræn – da jeg tændte appen og gik efter kortet var der 10 minutter efter… BINGO)

  • Det er selfølgelig rigtig godt at kende en skovejer som ikke har noget imod, at du tager en overnatning i hans skov, men ellers er det bare at spørge.

  • Du kan tage kontakt til nogle af de lokale spejdere eller FDF i dit område og spørge om lov til at bruge nogle af deres områder.

  • Herudover kan du prøve “hyttefortegnelsen” den kan også give god kontakt til nogle lækre naturgrunde og lignende.  Hyttefortegnelsen

Håber at nogle af disse forslag kunne hjælpe, og at du blev lidt klogere på frilufts-overnatning i Danmark.

God fornøjelse og bedste hilsner fra Daniel