Nordfyns Naturskole VærUDE

Nordfyns naturskole tilbyder lærerige, spændende og inspirerende ture og aktiviteter i naturen for børn og unge

Fordyb jer og bliv fortryllet af VærUDEs verden af natur, dyreliv, fortid, kulturhistorie, håndværk, nordiske friluftstraditioner og mange andre solide emner.

Her giver vi garanti for at man lærer noget man ikke vidste før!

Med et fantastisk bagkatalog af viden og et uovertruffent lokalkendskab til Nordfyns lokalsamfund, fortidsminder, naturområder og skjulte perler tager VærUDEs erfarne naturvejleder Daniel, jer med på en rejse formidlet gennem fortællinger, praktiske opgaver og “hands on” oplevelser i det Nordfynske.

Efter ønsker og behov – til skoler, institutioner, foreninger og organisationer.

Vi har mere end 24 års erfaring med formidling, tryllebinding, undervisning og aktiviteter i det fri med børn og unge.

Alle vores tilbud er fleksible og kan skræddersys/ flettes efter behov og ønsker, eksempelsvis som en guidet tur, som forløb, event eller indslag/ intro i forbindelse med temauge, projekt, lejrskole etc.

Har I spørgsmål til priser, emner, ture, særlige ønsker eller andet, er I naturligvis meget velkomne til at ringe eller skrive en mail.

Oplev den gode stemning og tag med Værude på tur – Vi ses derude!

Nordfyns naturvejledning for skoler, børn og unge

Bioblitz

Bushcraft

Basis friluftsliv

Fra 3 timer og op.

Kan laves de fleste steder. Kræver en god portion opslags-værker, samt appen Inaturalist.

Da der skal nøgles mange arter, er dette spændende projekt mest velegnet fra 6-10 klasse samt til gymnasielever.

Bioblitz er en fælles jagt på arter på et afgrænset område i et begrænset tidsrum.

Bioblitzkonceptet er egentligt meget fleksibelt, men består i grundtrækkene af, at man tager et snapshot (Blitz) af biodiversiteten (Bio).

En Bioblitz har til formål at skabe forståelse for begrebet biodiversitet eller en given biotop eller område.

Fra 3 – 4 timer og op.

Kan laves i forbindelse med emnet “stenalder, idræt/friluftsliv, håndværk og design

Velegnet fra 3 – 10 klasse, gymnasieelever, spejdere med flere.

Bushcraft handler om at udvikle forskellige kompetencer og helt grundlæggende viden om at klare sig i naturen med helt basalt udstyr og grej.

Vi skal arbejde med metoder og færdigheder til fx. optænding af bål, lejr-setups, madlavning, håndværk, materialekendskab, sikkerhed med mere.

Prøv fx. kræfter med ild-bor, fremstilling af charcloth, snor, snitteteknik, spydkast og meget andet sjov, når vi pakker hele menneskehedens første “teknologier” og viden ud på et skind.

Fra 2 – 4 timer og op.

Kan med fordel laves i idrætsfag.

Velegnet fra 3-10 klasse, gymnasie elever med flere.

Slip Daniel løs på dine elever når det gælder friluftsliv, og få hele pakken!!!

Lær om hvad friluftsliv egentligt dækker over, og få grundlæggende tips og tricks med, når vi gennemgår begrebet fra ende til anden. Vi skal bla. kigge på forskellige former for friluftsaktiviteter, beklædning, udstyr/ grej, pakning og vandring med rygsæk, navigation, samarbejde i en gruppe, friluftstraditioner og meget andet.

Her kan også eksperimenteres med overnatning i det fri og naturligvis mad og madlavning over forskellige kogeanordninger.

Bliv godt klædt på til at være ude – måske der var nogen som fandt en ny sund hobby 

Fugle og dyreliv

Historisk værksted

Håndværk og snitteri

Fra 2 timer og op.

Velegnet for skoler/ institutioner med flere.

Kan kombineres med fx en guidet tur, emneuge, Natur og teknologi, eller tværfagligt med Håndværk/design (fx med bygning af fuglekasser/flagermuskasser, pindsvinebo mv.)

Se også under “krible krable”

Naturvejlederen er frygtelig glad for at formidle dyr af alle slags, både de helt små, de helt store, dem med pels, dem med fjer og dem uden – dette kan foregå på en tur i lokalområdet, i skoven, i klassen -eller andet.

Jeg har temaer, opgaver og historier om fx. rovdyr, nattens dyr, fugle, vanddyr, skovens dyr og dyr om vinteren med flere.

Lær fx. om havens fugle mens vi bygger redekasser til lokalområdet. Vi kan også gå på opdagelse i skoven og besøge den lokale grævlingegrav, kigge efter spor og blive klogere på de dyr som lever i området.

Lyt, leg og lær om fx. egern, ræven, musen, pinsvinet, hugormen, uglen, havørnen og alle de andre spændende væsner som lever i naturen.

Fra 3 timer og op.

Velegnet fra 3-10 klasse.

Kan bruges til fx. emneuge, fagdag eller i historiefag.

Med udgangspunkt i historien undersøger vi gennem forskellige værksteder, opgaver, spændende oplæg og historiefortælling fortiden på egen krop.

Alle sanser kommer i spil. Der skal arbejdes, smages, samles, røres, føles, lugtes, bruges snilde, koncentration, kræfter og fantasi. Det er “levende” eksperimenterende arkælologi.

Flæk flint, tænd ild med gnister, kast med spyd, skriv med “gammelt” blæk, lav medicin og meget andet.

Oplev stenalderen, vikingetid eller den mørke middelalder tæt på.

Fra 2 – 3 timer og op.

Velegnet fra 3 -10 klasse, gymnasieelever, spejdere med flere.

Velegnet til “håndværk og design” faget.

Det er nemmest og nogen gange sjovest at snitte i frisk træ. Her kan snittes skeer, smøreknive, spartler, spækbrætter, kopper, skåle og meget andet.

Mens bålet brænder, gennemgår vi forskellige teknikker og metoder til at bruge både kniv, sav og økse på en forsvarlig og sikker måde.

Bliv klogere på træsorter, træets opbygning, snitteopskrifter, tips, tricks og inspiration.

Temaer som fx begynder-intro, lettere øvet og øvet. Mulighed for fremstilling af eget grej til hjemmet, lejrpladsen eller rygsækken.

Naturværkstedet

Krible krable

Kysten og havet

Fra 3 timer og op.

Velegnet fra 1-10 klasse med flere.

Velegnet til at rykke “håndværk og design/ billedkunst” udenfor.

Et kreativt værksted i naturen hvor du blandt andet kan tegne, male, flette, snitte, sy, binde, brænde, bygge og få brugt fantasien.

Prøv blandt andet at fremstille eget tegnekul eller blæk, snit en skrivepen eller blyant og lav træcroquis. Mulighed for at arbejde med smykker, talismaner, drømmefangere, armbånd og meget andet.

Mulighed for at arbejde med forskellige temaer som fx. skind/læder, ben og gevir, træ, knivmageri, friluftshåndværk, fremstilling af eget grej mm.

Kan kombineres med en travetur i naturen og se hvilke materialer og ting vi kan finde og bruge til værkstedet eks. sten, fjer, skaller, bark, grene, ben, kogler…

Fra 2 timer og op.

Velegnet til børnehaver samt 0-4 klasse.

Det kribler og krabler alle vegne – både foroven og forneden, under bark, under vand og selv i luften. Beboerne i naturen kan man finde alle vegne.

Alle børn, uanset om de bor i byen eller på landet, skal have lov til at undersøge og udforske deres nære natur. Tag med naturvejlederen på opdagelse og minisafari når vi på denne hyggelige tur skal undersøge de forskellige kryb og kravl som gemmer sig omkring os.

Her kan børnene blive inspireret til at lære naturen at kende, gennem spændende opgaver, undersøgelser, sjove lege og aktiviteter.

Fra 2 timer og op.

Velegnet fra 1 -10 klasse med flere.

Kan kombineres med en guidet tur i lokalområdet.

Danmark har omkring 7000 km. kystlinje, på Nordfyn har vi omkring 154 km. Der er mange spændende historier at finde ved grænsen mellem land og vand fx inddæmningshistorie hvilket Nordfyn er rig på.

I opskyl på stranden kan du finde forskellige stenarter, fossiler, rav, skaller, affald, fisk, tang, gopler og meeeeeget andet, som kan fortælle noget om livet i havet.

Lige så spændende kan det være at kigge under overfladen, for hvad gemmer der sig egentligt derude i vores blå vildmark?

Tag med naturvejlederen ud til kysten og gå på opdagelse. Mulighed for fiskeri med net, eller som opskyls-detektiv og tingfinder. Også mulighed for gennemgang af Nordfynske inddæmningshistorier fx ved Fjordmarken, Krogsbølleinddæmningen, Gyldensteen strand mm.

Miljø og affald i naturen

Naturen om natten

Sagn og fortællinger

Fra 3 timer og op.

Velegnet til alle!!

Børnehave. 0-10 klasse (børn såvel som voksne) med flere.

Kan også laves som strandrensning ved jeres lokale strand.

Laves over hele Fyn!

Der ligger desværre rigtig meget affald i naturen. Alene ved affaldsindsamlingen 2019 blev der indsamlet 156.000 kg. affald i naturen her i Dk.

Forløbet her kan laves i jeres lokalområde, hvor vi blandt andet tager en god snak om nedbrydere i naturen, FN`s verdensmål, forbrug og genanvendelse.

Bliv klogere på nedbrydningstider og miljøet, og se hvor meget affald vi kan finde og samle i jeres lokalområde.

Fra 1 time og op.

Velegnet for skoler/ institutioner med flere.

Naturen om natten kan fx være et spændende indslag på lejrskolen.

Hvad sker der i naturen om natten? Tag med ud i mørket og kig på stjerner, se månen skinne over landskabet og bliv klogere på hvad de forskellige dyr foretager sig om natten fx uglen, flagermusene, ræven og grævlingen.

Sluk lommelygten og lyt til stilheden, som er overalt, mens alle andre ligger og sover. Hvad tænkte man om mørket i gamle dage?

Mulighed for at tænde et bål og fortælle gys og røverhistorier i mørket.

Fra 1.5 – 3 timer.

Velegnet fra 3 -10 klasse samt Gymnasieelever med flere.

Kan med fordel bruges i Dansk og historiefag.

Kombineret med fx en lille travetur i lokalområdet, fortælles der med indlevelse og god stemning om lokale sagn og spøgelseshistorier, spændende personer og historiske begivenheder fra Nordfyn.

Hør fx om vandrene træer, stenkastene trolde, hekseafbrændinger, bandende præster, videnskabsmænd, strenge herremænd, spøgelses-maninger, besættelsen, inddæmninger og gæve bondekarle fra svundne tider i det Nordfynske.

Dette er naturvejlederens egne udvalgte og håndplukkede historier fra gamle bøger og notater fra lokalarkiverne mv. Historier man skal lede efter.

Vandhul, sø og mose

Årstiden

Guidede ture

Fra 2 timer og op.

Velegnet for børnehave, 0 – 6 klasse med flere.

Kan kombineres med “Krible krable” samt “Fugle og dyreliv”

Vi går under overfladen og undersøger det lokale vandhul, sø, å, vandløb eller mose med net, og måske med undervandskikkert.

Med lidt held, kan det være, vi fanger fisk. Måske er her vandkalve eller vårfluelarver. Måske findes nogle monstre her, vi ikke har set før. Hvordan er vandkvaliteten?

Tag med på opdagelse i gummistøvler! og husk ekstra tørre sokker.

Fra 2 timer og op.

Velegnet for skoler og institutioner med flere.

Kan kombineres med “Naturværkstedet” eller “Snitteværksted” ved bålet.

Forår, sommer, efterår og vinter. Naturen gennemlever alle cyklusser i løbet af året.

Hver årstid har sin charme og sine kendetegn. Disse kan fx være fugletræk, bladenes farve, planteskud og vejrskift. Hvad laver dyrene lige nu?

Tag med ud i naturen og kig på spor og tegn på årstid/årstidsskifte, lav sjove lege og aktiviteter.

Fra 3 timer og op.

Velegnet fra 3 – 10 kasse, gymnasieelever med flere.

Kan med fordel bruges tværfagligt i både Dansk, Historie og Naturfag.

Daniel laver guidede ture på hele Nordfyn, og han har et meget indgående kendskab til de forskellige naturområder og MANGE af kulturhistorierne og lokale småsteder overalt i kommunen.

Alt efter turen, kan nogle af tilbuddene med fordel kombineres med et andet emne fx “Fugle og dyreliv” ved Gyldensteen strand eller “Havet og kysten” ved Flyvesandet.

Her kan I lære jeres lokalområde at kende. Ring/ skriv og hør nærmere 😉