Ild

Ilden

Historie og tanker om ilden

Jeg finder det virkelig fascinerende og spændende at tænke på; at menneske-slægten har gået hånd i hånd med ilden i tusinder, og atter tusinder af år.

Arkæologien fortæller idag, at at vores forfædre mestrede ilden for ihvertfald 790.000 år siden.

Ja faktisk peger nyere fund på; at en fjern familiegren af slægten Homo, måske har lagt mad på bålet for 1.5 mio. år siden, eller mere. Det er ret vildt at tænke på!

Ild i stenalderen vaerude.dk

Fakkel af naturmaterialer med værude.dk

Forestil dig et dyr samle en brændende gren op

Udviklingen af redskabs- “teknologi” og det i det hele taget at forsøge at beherske ilden fra starten af, er et stort og ret interessant spring i udviklingen fra dyr til bevidst menneske.

Da alle dyr jo instinktivt flygter fra ild, er det interessant at tænke på hvad der fik denne forfader til gå hen imod ilden.

Udvikling sammen med ilden

I tidens tåger og i de mange tusinder af af år der er gået sidenhen, har der så sandelig været tid til eksperimenteren og udvikling.   Eller skal vi sige “fri leg”

…med ild 😀

Ild har været brugt til at holde vilde dyr på afstand -som varmekilde, lys, tilberedning af mad, kogning af vand, til at smelte/ hærde/ dampe/ ryge/ tørre/ imprægnere/ signalere og meget andet.   Man kan sige, at mennesket faktisk blev ret afhængig af at have ild.

Uundværlig

Når alt kommer til alt, har mennesket brug for at være tør, mæt og varm for at trives og overleve. Og der er ilden uundværlig.

I mere isolerede egne af verden, i overlevelsessituationer og som basis “knowHow” er det virkelig vigtigt at kunne tænde ild under forskellige forhold.

Hvadenten om det er våde, blæsende, kolde vejrforhold, eller om du selv er helt våd, gennemkold og måske forfrossen, eller der syner af simpelthen ikke at være noget egentligt materiale at tænde ild i, kan det (sat på spidsen) være forskel på liv og død hvis man ikke behersker ild som en færdighed.

(Her en lille bog-anbefaling) “Kunsten at tænde et bål” af Jack London. Historien handler om liv og død, forfrysninger og ildtænding i Alaskas ødemark – mere ubehagelig historie skal man lede længe efter 🙂

Lær at tænde ild med værude.dk
værude.dk

Tryghed

Når jeg tænder et bål (om det er på stranden, i haven eller på lejrpladsen) kan jeg kan godt lide at sende en taknemmelighedstanke.

-Jeg har det lidt som om at det vækker en følelse af noget oprindeligt indeni, en tråd tilbage i tiden …og når jeg så sidder der, lidt senere og kigger ind i flammerne… får jeg lidt en følelse af også at være hjemme.

Jeg elsker mit varme eftertænksomme bål-TV  😀

D