Snitteri

Snitteri

Husk at kigge i grenbunken, når du går forbi…

Jeg hørte engang et Norsk ordsprog sige noget i retning af: “Tag emnet når du ser det, ikke når du trenger det”. Oversat betyder det: At skulle du falde over et stykke træ eller andet, som “liiige” har en sjov form, snoning, et buk/ knæk (som kan bruges til et eller andet)- så sav det af, og tag det med hjem. Det er godt at have disse stumper på lager til vinterens snitteprojekter eller når du lige står og mangler en stump.

Derfor har jeg næsten altid en lille sav med i rygsækken.

Lidt mere “lager”.
Suppeslev i fjeldbirk.

Snitteri

Det nemmeste at gå til når man snakker udeliv og håndværk, er nok snitteri, da der næsten altid er en pind til rådighed.

Det er hyggeligt at snitte, og som med alt andet, bliver man bedre til det jo mere man gør det. Jeg nyder at lave både brugsting og lidt mere eksperimenterende projketer, når jeg lige er inspireret og har et ledigt øjeblik.

Jeg snitter for det meste i friskt birketræ og hassel, da disse træsorter er nemme/lette at skære i. Men derudover arbejder jeg også i Rød-el, Enebær og ask mv. alt efter projektets formål.

Værktøj

Som sagt, så er det bare Så nemt og tilgængeligt at snitte. Udover sav og en lille kniv i rygsækken har jeg nogen gange fx et skejern/ huljern, en økse, et bor eller multitool med på tur.

Der findes lidt forskellige skejern, og det kan være lidt smag og behag hvad man syntes er til at at arbejde med. Jeg bruger dem tit i kombination med et huljern, alt efter hvad jeg laver.

Øksen du vælger skal ikke være for stor, jeg bruger en mindre “bredbile” fra DSI som jeg har renoveret. Jeg finder at meget små (lette) økser kræver mere kraft for at man kan arbejde med dem, og bliver på den måde lidt mere farlige at arbejde med.

Udstyr i tasken
Mora snittekniv vaerude.dk