Friluftsliv

Friluftsliv som begreb.

“Friluftsliv” er et Skandinavisk ord.    Det dækker over mange af de ting, eller skal vi sige “aktiviteter” du kan lave under åben himmel.

For nogen mennesker kan friluftsliv være mountainbiking eller træklatring i skoven, kajaksejlads, bjergbestigning, vandring, isklatring eller ture på langrendski…

-Og for andre mennesker kan friluftsliv være fuglekiggeri, tingfinderi på stranden, en gåtur med hunden, jagt, fiskeri eller en joggetur ned ad vejen.

Hverdags friluftsliv - hvad er friluftsliv vaerude.dk
Friluftsliv er noget, vi gør udenfor, frivilligt og i fritiden, og som ikke foregår i hjemmet, på arbejdspladsen eller på sportspladsen. Friluftsliv medfører ofte fysisk aktivitet og naturoplevelser, og er lystbetonet – det er noget, man gør fordi man har lyst til det.       (Venligst kopieret fra Friluftsrådet)
Friluftsliv med værude

Basisfrilufsliv

På trods af forskelligheden i mange af disse udendørs aktiviteter, så har vi udøvere faktisk en hel del ting til fælles, når vi færdes derude…

Alle de grundlæggende færdigheder og den viden som gør det “nemmere” eller mere forsvarligt at være udenfor kaldes for basisfriluftsliv. Dette kan være fx:

  • Viden om tøj/ ordentlig beklædning til årstiden/ vejret.
  • Udøvelse af “sporløs færden”/ ansvarlig og respektfuld opførsel for naturen og for andre “brugere” af naturen.
  • Viden om, og ansvarlig brug af åben ild.
  • Tilberedning af mad på bål eller stormkøkken.
  • Navigering med kort, kompas eller gps.
  • Viden om udstyr og grej, samt pakning af rygsæk til kortere eller længere ture.
  • Sikkerhedsmæssig, forsvarlig og praktisk håndtering af kniv, økse og sav.
  • Brug af turnormer og turplanlægning.
  • Primitiv overnatning i telt, bivuak og shelter på forskellige årstider.

Hvad end man dyrker af friluftsaktiviteter, er der nok noget af ovenstående man kan nikke genkendene til.

Dit friluftsliv

Vi har alle vores egen måde at dyrke og fortolke friluftsliv på.

Prøv at tænk over hvad dit friluftsliv er, og betyder for dig.

For mit eget vedkommende handler mit friluftsliv om at være ude.   Jeg kan lide at betragte naturen i sin enkelthed og i nuet (måske ligesom et menneske ville have gjort det for 35.000 år siden) Det vækker noget oprindeligt og ægte indeni.

Lejrlivet er noget jeg virkelig holder af. Der er ikke noget, som at sætte sig ved et godt bål og nyde årstiden og vejret omkring en.

Mit friluftsliv handler om at dele med andre. Dele oplevelser, rum, erfaringer, godt humør, inspiration, glæde og livet.   Jeg kan lide at hjælpe andre med finde deres friluftsliv. Jeg kan lide at møde mennesker ude.

For mig betyder friluftsliv, frihed!