I kulturer verden over støder man på den.  Historisk set er den blevet brugt i mange mange, tusinde år -den har også været brugt meget flittigt her i den stenalderens Danmark.

Gruben, kogegruben, sydegruben eller jordovnen. -Kært barn har mange navne.   En fascinerende måde at lave mad på, ja man kan vel fristes til at sige “en naturlig måde at tilberede sin mad på”.

Men hvordan laver man en grube? Og hvordan virker den?

-Det kan du finde ud af her.

Materialer:

  • Du skal bruge en stor stak sten, ikke flintesten (stenenes størrelse skal være mellem en stor knytnæve og en honningmelon)  -regn med en lille trillebørfuld.
  • En spade.
  • En god stak brænde.
  • Noget spiseligt som skal i (En pakke grønsager eller et stykke kød)

 

Sydegrube i jorden, primitiv madlavning som i stenalderen - vaerude.dk
Antallet at sten i gruben her, er beregnet til 7- 8 kg kød.

 

Fremgangsmåde

  • Grav et hul. 50 cm. bredt og 50 cm dybt ( græstørvene skæres ud og lægges ved siden af hullet sammen med jorden)
  • Har du meget plads på dit bålsted, kan du tænde et godt stort bål op der, med alle stenene i.
  • ELLER stabel stenene hele vejen op langs siderne. Start i bunden rundt og rundt som en opadgåenede spiral.  Lav et bål nede i gruben.

 

Bålet i gruben (eller på bålstedet) skal brænde minimum 1,5 time for at stenene bliver varme nok (Alt efter hvor stor en pakke mad, man skal have i gruben)    Vejer pakken mellem 3 – 5 kg. vil jeg lade det brænde i 2 timer før jeg lægger noget i den.

Sørg for noget godt krydderi eller marinade og pak maden GODT ind (ovenstående er i burreblade, men staniol er også fint)

Når stenene er varme nok, skal de i gruben. Har du tændt bål i gruben, skal gruben tømmes for gløder – dette kan være KNALDHAMRENDE varmt -Hav gerne et par svejsehandsker/ arbejdshandsker ved hånden.

Herefter lægges pakken i, og de øverste sten i gruben lægges forsigtigt ned ovenpå.  Gruben dækkes HELT til med jord og græstørv, hold øje med om der kommer damp op nogen steder og læg jord der.

 

Sydegrube eller jordovn vaerude.dk

 

Jeg plejer at sige at:

  • 1 kg. kød skal have omkring 1 1/2 time.
  • 2 kg. skal have ca. 2 timer og derover.

Når gruben skal åbnes, kan tænderne løbe over i vand.    Jord og græstørv fjernes/ skrabes af  (Pas godt på stenene, de er stadigvæk MEGET nemme at brænde sig på)

Åben pakken og så er der serveret 😀

 

Lammekød i sydegrube vaerude.dk

 

At stege kød eller grønsager i en sydegrube, er en fed måde at lave mad på.    Et dejligt projekt på turen eller hjemme.   Har du plads i haven fylder det ikke meget med en sydegrube og når gruben ikke bruges, er den jo bare overdækket med jord.

-Det er også fedt at forundre sine gæster ved at sige, at man lige går ud i haven og graver maden op.

God fornøjelse 😉