Historisk og kulturelt

I kulturer hele verden over, støder man på den.  Historisk set er den ligesom Ild blevet brugt i mange mange, tusinde år -også ganske flittigt i stenalderens Danmark. Mange steder kan de ses i skænterne ved vores kyster som et mørkt tværsnit (faktisk ofte med østersskaller, dyreknogler mv. i bunden)

Gruben, kogegruben, sydegruben eller jordovnen. -Kært barn har mange navne.   En fascinerende måde at lave mad på, ja man kan vel fristes til at sige “en naturlig måde at tilberede sin mad på”.

Men hvordan laver man en grube? Og hvordan virker den?

-Det kan du lære og finde ud af her.

Materialer:

  • Du skal bruge en stor stak sten (Ingen flintesten). Stenenes størrelse skal være mellem en stor knytnæve og en honningmelon -regn med en lille trillebørfuld.
  • En spade/ skovl.
  • En god stak brænde.
  • Noget spiseligt som skal i (En god pakke med grønsager eller et stykke kød)

Fremgangsmåde:

  • Grav et hul. 50 cm. bredt og 50 cm dybt ( græstørvene skæres ud og lægges ved siden af hullet sammen med jorden)
  • Har du meget plads på dit bålsted, kan du tænde et godt stort bål op der, med alle stenene i.
  • ELLER stabel stenene hele vejen op langs siderne af hullet. Start i bunden og kør rundt og rundt som en opadgåenede spiral.  Lav derefter et godt stort bål nede i gruben.

 

Sørg for at have en god stak brænde

Bålet i gruben (eller på bålstedet) skal brænde minimum 1,5 – 2 timer for at stenene bliver varme nok, og alt efter hvor stor en pakke mad, man skal have i gruben.    Vejer pakken mellem 3 – 5 kg. vil jeg lade det brænde i 2,5 time, før jeg lægger noget i den.

Sørg for noget godt krydderi eller marinade og pak maden GODT ind (ovenstående er i burreblade, men staniol er også fint)

Når stenene er varme nok, skal de i gruben. Har du tændt bål i gruben, skal gruben tømmes for gløder – dette kan være KNALDHAMRENDE varmt -Hav gerne et par svejsehandsker/ arbejdshandsker ved hånden, og en skovl.

Herefter lægges pakken i, og de øverste sten i gruben lægges forsigtigt ned ovenpå.  Gruben dækkes HELT til med jord og græstørv. Hold øje med om der kommer damp op nogen steder, og læg jord der.

Stege kød i sydegrube som i stenalderen vaerude.dk
Bålet har brændt 1,5 time – nu tages gløderne op

Jeg plejer at sige at:

  • 1 kg. kød skal have omkring 1,5 time.
  • 2 kg. skal have ca. 2 timer og derover.

Når gruben skal åbnes, fjernes jord og græstørv.  (Pas godt på stenene, de er stadigvæk MEGET nemme at brænde sig på)

Husk de gode arbejdshandsker!

Lammekød i sydegrube vaerude.dk

Jeg går lige ud og graver maden op…

At stege kød eller grønsager i en sydegrube, er en fed måde at lave mad på.   Et dejligt projekt på turen eller hjemme.   Har du plads i haven fylder det ikke meget med en sydegrube, og når gruben ikke bruges, er den jo bare overdækket med jord.

-Det er også lidt sjovt at kunne forundre sine gæster ved at sige, at man liiiige går ud i haven og graver maden op.

Velbekomme, så er det bare ud og grave 😉 Jeg håber at du blev inspireret til lidt madlavning i det fri.

Fremgangsmåde med videre, må gerne deles og vidergives – bare du husker kildeanvisning.

Husk at give Værude et “like” på FB

Bedste hilsner fra Daniel