Værude tilbyder naturvejledning til mange forskellige målgrupper; blandt andet skoler/ institutioner, firmaer, grupper, selskaber, private, familier med videre.

Værude har en bred vifte af emner, som kan tilpasses efter målgruppe, behov og ønsker, eksempelsvis som indslag på turen, som modul, forløb, i forbindelse med events, temauge etc.

Tidsrammen kan varieres alt efter indholdet og flere af emnerne kan kombineres tværfagligt -alt efter hvad der giver mening.

Har du/I særlige ønsker eller spørgsmål til emner eller andet, er I meget velkomne til at ringe eller skrive en mail.

Vær opmærksom på, at de fleste af mine samarbejdspartnere, mine locations samt mit lokalkendskab er på Nordfyn.

Nordfyns naturvejledning og friluftsliv

Bioblitz

Bioblitz er en fælles jagt på arter på et afgrænset område i et begrænset tidsrum.

Bioblitzkonceptet er egentligt meget fleksibelt, men består i grundtrækkene af, at man tager et snapshot (Blitz) af biodiversiteten (Bio).

En Bioblitz har til formål at skabe forståelse for begrebet biodiversitet eller en given biotop eller område.

Da der skal nøgles mange arter, er dette spændende projekt velegnet til 6-7-8-9-10 klasse samt gymnasieelever mv.

Fra 3 timer og op. Kan laves de fleste steder. Kræver en god stak opslagsværker, samt appen Inaturalist.

Biodiversitet og vild have/ grønt område

Biodiversitet betyder groft oversat “forskelligartet liv” og omhandler både planter, blomster, træer, svampe, insekter, fugle, padder, pattedyr mv.

Biodiversiteten i dagens Danmark har det desværre ikke ret godt. Arter uddør i et hastigt tempo og bla. er insektmassen massivt faldende. Forskere taler om en sjette masseuddøen og dette handler blandt andet om levesteder.

Har du/I en have, et grønt område, industrigrund, mark eller andet og vil I/du hjælpe naturen og skabe noget mere liv?Så kan I/du få gode råd og ideer ved at invitere naturvejlederen på besøg.

Blomsterbælter med hjemmehørende planter, stenbunker, vand og dødt ved. Bliv klogere på de forskellige tiltag der kan gøres for at skabe de rigtige rammer/ livsvilkår for blomster, bier, insekter, fugle, padder og pattedyr.

Kan med kæmpe fordel laves med Firmaer, Private haveejere, landmænd og mange andre. Kan laves med Skoler/institutioner som projekt mv.

Fugle og dyreliv

Naturvejlederen er frygtelig glad for at formidle dyr af alle slags, både de helt små, de helt store, dem med pels, dem med fjer og dem uden – dette kan foregå på en tur i lokalområdet, i skoven, i klassen -eller andet.

Lær om havens fugle mens vi bygger redekasser. Lad os gå på opdagelse i skoven, kigge efter spor og blive klogere på de dyr som lever der.

Opgaver, historier, lyt, leg og lær om fx. egern, ræven, musen, pinsvinet, hugormen, uglen, havørnen og alle de andre spændende væsner som lever i naturen.

Fra 2 timer og op. Kan kombineres med en guidet tur til den lokale ræve/grævlingegrav, emneuge, Håndværk/design (fx med bygning af fuglekasser/flagermuskasser mv.)

Historisk værksted

Med udgangspunkt i historien undersøger vi gennem forskellige værksteder, opgaver, spændende oplæg og historiefortælling fortiden på egen krop.

Alle sanser kommer i spil. Der skal arbejdes, smages, samles, røres, føles, lugtes, bruges snilde, koncentration, kræfter og fantasi. Det er “levende” arkælologi.

Flæk flint, tænd ild med gnister, kast med spyd, skriv med “gammelt” blæk, lav medicin og meget andet.

Oplev stenalderen, vikingetid eller den mørke middelalder tæt på.

Fra 3 timer og op.

Velegnet til 2-3-4-5 klasse, emneuge, event, indslag mv.

Naturværkstedet

Det er sjovt og spændende at slippe kreativiteten løs. Især når det er med materialer, man selv har fundet i naturen .

Tegn, mal, flet, snit, sy og byg. Her leges med forskelligt “frilufts-håndværk” mens bålet brænder. Få brugt fantasien og tænd skabertrangen, her er godt med hyggelig inspiration.

Mulighed for at arbejde med ler, bark, grene, drivtømmer, sten, skaller, skind/læder, fjer, ben og gevir.

Prøv blandt andet at fremstille eget tegnekul/ blæk, skrivepenne og lav træcroquis, mulighed for skulpturværksted, smykker, talismaner og meget andet.

Fra 3 timer og op.

Kan kombineres med en tur eller “Grøn sløjd”

Tag hele familien med ud på tur og fordyb jer med håndværk hygge og bål.

Ryk håndværk og design/ billedkunst udenfor. Velegnet fra 1 klasse og op.

Krible krable

Krible krable på Nordfyn

Det kribler og krabler alle vegne – både foroven og forneden, under bark, under vand og selv i luften. Beboerne i naturen kan man finde alle vegne.

Alle børn, uanset om de bor i byen eller på landet, skal have lov til at undersøge og udforske deres nære natur. Tag med naturvejlederen på opdagelse og minisafari når vi på denne hyggelige tur skal undersøge de forskellige kryb og kravl som gemmer sig omkring os.

Her kan børnene blive inspireret til at lære naturen at kende, gennem spændende opgaver, undersøgelser, sjove lege og aktiviteter.

Fra 2 timer og op. Velegnet til børnehaver samt 0-1-2-3-4 klasse.

Kysten og havet

Naturvejleder Nordfyn

Danmark har omkring 7000 km. kystlinje. Der er mange spændende historier at finde ved grænsen mellem land og vand.

I opskyl på stranden kan du finde forskellige stenarter, fossiler, rav, skaller, affald, fisk, tang, gopler og meeeeeget andet, som kan fortælle noget om livet i havet.

Lige så spændende kan det være at kigge under overfladen, for hvad gemmer der sig egentligt derude i vores blå vildmark?

Miljø

Der ligger desværre rigtig meget affald i naturen. Alene ved affaldsindsamlingen 2019 blev der indsamlet 156.000 kg. affald i naturen her i Dk.

Forløbet her kan laves i jeres lokalområde, hvor vi blandt andet tager en god snak om nedbrydere i naturen, FN`s verdensmål, forbrug og genanvendelse.

Bliv klogere på nedbrydningstider og miljøet, og se hvor meget affald vi kan finde og samle i jeres lokalområde.

Naturen om natten

Hvad sker der i naturen om natten? Tag med ud i mørket og kig på stjerner, se månen skinne over landskabet og bliv klogere på hvad de forskellige dyr foretager sig om natten fx uglen, flagermusene, ræven og grævlingen.

Kom med ud, sluk lommelygten og lyt til stilheden, som er overalt, mens alle andre ligger og sover. Vi kan også tænde et bål og fortælle gys og røverhistorier i mørket.

Sagn og fortællinger

Der er lagt i kakkelovnen til et par spændende timer med en masse spændende historier fra svundne tider i det Nordfynske.

Kombineret med en lille travetur i lokalområdet fortælles der med indlevelse og god stemning om lokale sagn og spøgelseshistorier, spændende personer og historiske begivenheder fra Nordfyn.

Dette er naturvejlederens egne udvalgte og håndplukkede historier, fra gamle bøger og notater fra lokalarkiverne mv. Historier man skal lede efter.

Vandhul, sø, Å og mose

Vi går under overfladen og undersøger det lokale vandhul eller vandløb med net og måske med undervandskikkert.

Med lidt held, kan det være, vi fanger et par fisk. Måske er her vandkalve eller vårfluelarver. Måske findes nogle monstre her, vi ikke har set før.

Tag med på opdagelse i gummistøvler!

Årstiderne

Forår, sommer, efterår og vinter. Naturen gennemlever alle cyklusser i løbet af året.

Hver årstid har sin charme og sine kendetegn. Disse kan fx være fugletræk, bladenes farve, planteskud og vejrskift.

Tag med ud i naturen og kig på spor og tegn på årstid/årstidsskifte, lav sjove lege og aktiviteter.