Bushcraft

Bushcraft

Bushcraft er et engelsk ord som dækker over forskellige metoder, færdigheder og teknikker til blandt andet at kunne opretholde livet og trives i i naturen.

 Dette omhandler blandt andet viden om:

  • At tænde ild med simple midler
  • At spore dyr samt jagt/ fiskemetoder
  • Brug af forskellige planter og rødder (spiselige eller til andre formål).
  • Rensning af drikkevand
  • At kunne bygge et regntæt ly med materialer fra det område man færdes i.
  • Fremstilling af vigtige brugsting som fx simple kurve og æsker/ beholdere, primitive knive, save, reb, snøre og meget andet.
Knust kul og pilebark bearbejdning vaerude.dk
Knusning af kul til bearbejdning af pilebark
Bushcraft med værude Fremstilling af bark- snøre
Bearbejdningsproces af pilebark – til snøre

Engang… og nu

Mennesket har levet af, og med naturen i årtusinder. Færdigheder, teknikker, kundskab, tradition og viden, blev overleveret fra generation til generation, for at sikre artens overlevelse.

I den moderne verden idag har mennesket ikke længere brug for at vide, hvordan man udvælger, skærer, sammensætter, retter, plejer og kaster et spyd, eller hvordan man fletter en fiskeruse.   Ja de fleste mennesker med et komfur, vil ikke skænke en tanke på hvor vigtigt og overlevelsesmæssigt grundlæggende, det har været engang, at kunne tænde et bål  -Noget som stadig er hverdags-færdighed for naturfolk den dag i dag.

Bushcraft i rygsækken

Idag er det moderne at mixe nyt udstyr med gamle færdigheder.  Det at have en god viden med sig, når man er på tur er uvuderligt, og det er ikke noget som vejer i rygsækken.

Det er her du finder ud af hvor basalt og fantastisk brugbart, bushcraft egentligt er.  Dit kendskab til forskellige metoder og færdigheder herunder fx genkendelse, indsamling og brug af materialer i naturen, vil komme dig til gode og vil kunne hjælpe dig ud af forskellige situationer. Groft sagt kan fx:

  • En smeltet pitzltænder på en gasbrænder, erstattes af gnisten fra flint eller pyrit.
  • En defekt lighter, eller våde tændstikker bliver overgået af et ildbor.
  • Den bortkomne kniv erstattes af flækket flint.
  • Fladt batteri på pandelampen, erstattes med en harpiksfakkel.
  • En manglende bardun erstattes af rødder, bark eller en vidje.
Ild med flint, stål og fyrsvamp - bushcraft i Danmark med vaerude.dk
Ild med flint, stål og fyrsvamp
Flækning af flint som i stenalderen bushcraft med Værude.dk
Flækning af flint til skrabeknive, pile og spydspidser mv.

Alle vegne, alle steder

Noget virkeligt inspirerende er, at bushcraft kan bruges kloden rundt.  Alt efter klima, omgivelser og beliggenhed, vil den viden du har med dig, kunne bruges til at hjælpe dig med din selvopretholdelse og komfort. Det er også sjovt at se på de mange forskellige teknikker som “går igen” verden over -bare se på sydegruben for eksempel.

Får du øjnene op for hvad bushcraft er, og hvad du kan bruge det til, kommer du til at kigge på naturen på en (helt ny?)  inspirerende måde.   Selv om du “bare” er ud og gå med hunden, kan du kan komme til at gribe din egen bevisthed i at gå og “spotte” brugbare materialer i naturen. Og du kan få en ukuelig lyst til at lære mere, og blive bedre til det du kan.

Efterhånden som du får bygget mere viden på, og samtidigt danner dine egne erfaringer, vil du også lægge mærke til hvor let du begynder at tilpasse dig omgivelserne, eller de situationer/udfordringer du havner i.

 

Forskellige grunde og interesser

Det er meget individuelt hvordan der dyrkes bushcraft. Alle har hver deres personlige stil, interessefelter og eget færdigheds-niveau.

Nogle “bushcraftere” stræber efter at kunne klare sig selv i naturen i kortere eller længere tid. Andre har en åndelig rejse med personlig udvikling, selvstændighed og “uafhængighed.”

Et andet formål kan være at gå ind i selve “håndværket”  eller kunsten at være ude. At kunne fremstille sine egne brugsting i naturen, der hvor man er, og “leve” eller trives i kortere eller længere perioder med et minimum af grej. Det simple lejrliv og færden i naturen og bare “være”.

“VærUDE” er faktisk opkaldt herefter.

Beef jerky eller tørring af kød på bål - bushcraft med værude.dk
Tørring af kød eller fremstilling af beef-jerky – metoden er ældgammel men stadig brugbar

Overnatning i naturen… Bushen…

Det er de mere primitive sovesystemer og mere eller mindre avancerede bivuakker og ly man bygger og overnatter i, når man dyrker Bushcraft.  Tarps, diverse presenninger og regnslag, er for det meste at finde i rygsækken.

Chaga svamp i Danmark - bushcraft undervisning med værude.dk
Chaga svamp. Forbavsene god at fange gnister i. Kan bla. bruges til en form for kaffe/the. Bruges aktivt i Asiatisk medicin mm.

Mental sundhed

Ved at være ude i naturen jævnligt og “leve” (eller bare være/ opholde sig der) vil du have et “link” tilbage til naturen.  Du vil have et formål med at tage derud, og det vil igen blive vigtigt og relevant at vide hvordan et bål skal tændes…

Var vi flere mennesker som plejede dette “link”, er jeg sikker på der var flere som tog ansvar for omgivelser, naturen, miljøet og hinanden. -Det håber jeg i hvert fald.

Jeg vil vove at påstå at du udvikler din kreativitet og din evne til at improvisere, for når det nye udstyr står af – tager de gamle færdigheder over. Underbevidst tror jeg også at det giver en sund ydmyghed og en stærk selvtillid, når du VED hvad det kræver at skulle overnatte under åben himmel, tilberede mad, skaffe vand etc. og ellers holde dig selv tør, mæt og varm. Vi kan kalde det terapi 🙂

Jeg tror at alle mennesker ville have godt af at have “fingrende i jorden” bare engang imellem.

Håber at du blev inspireret og blev lidt klogere på bushcraft.

Bedste hilsner og vi ses derude

Daniel