Værudes guidede ture omhandler naturen og kulturhistorierne, som gemmer sig i landskabet i det Nordfynske. Turene foregår typisk til fods, men er der lidt længere mellem serværdighederne, kan de også foregå på cykel.

Vandreturene kan gennemføres af alle, som er nogenlunde godt gående. De er velegende til fx. personaleture, foreninger, turister, pensionister, familier, private -og også til skoleklasser.

Som udgangspunkt er det nok med almindeligt fodtøj og beklædning tilpasset årstiden. Madpakke og kaffe kan også medbringes.

Har du/I særlige ønsker eller spørgsmål til en tur, er I meget velkomne til at ringe eller skrive en mail.

Guidede ture og naturvejledning på Nordfyn

Fjordmarken

Fjordmarken er et spændende og interessant sted at gå på opdagelse – en rigtig “skjult” oase.

Her er spændende inddæmningshistorie, østersbanker, skalleudgravninger, en hollansk pumpemølle, en lystbådehavn, en herregård med tilhørende slotspark, museum samt mindestøtter, gøgeurt, isfugle og havørne.

Flyvesandet

Flyvesandet har Fyns eneste sandklitter og ligger lige ud til Agernæs flak som er et 2000 ha. stort vildtreservat, der hvert år giver plads til tusindvis af fugle på de årlige træk. Stort set alle vore nordiske adefugle kan opleves her og i det tilstødende Nr.Nærå strand.

Ved Flyvesandet er 50 ha. af storskoven fredet på grund af et meget sjældent og unikt insektliv, her er lynghede, marsvin, sæler, vader, strandmandstro og udsigt til Æbelø og det blå Kattegat.

Dallund slot og omegn

Dallund sø er ældre end man tror, og det smukke slot ved bredden af søen har haft mange spændende ejere gennem tiden.

I området øst og nord for slottet er der mange spændende fortidsminder.

Hop op på cyklen og tag med på tur. Oplev fx runesten, gravhøje, pesttjørn og troldespor. Hør om “Arkæologen”, “Generalen” og Vedel Simonsen samt videnskabsmanden H.P Stensbye og meget andet spændende.

Gyldensteen strand

Naturvejleder på Gyldensteen strand vaerude.dk

I 2014 åbnede man digerne ud imod Kattegat, og vandet fossede igen ind over den gamle fjord efter 140 års indæmning. Naturen vendte igen tibage.

Området er på kort tid blevet et af de bedste “fuglekigge” steder på Fyn. Her er supergode udkigssteder, Eriksholm, Tærskeladen, vidder, pumpemøller og kulturhistorie at dykke ned i.

Margård og Rue området

Guidede ture og naturvejledning ved Margård

Margård herregård er kendt helt tilbage fra 1310. Den er en af Fyns allerfineste eksempler på et barokpalæ og ligger i grænselandet mellem “det flade Nordfyn” og det kuperede dødis-landskab som kendetegner det smukke Langesøområde.

Vi skal bevæge os gennem idylliske Tværskov og Rue, høre historier om naturen, kulturlandskabet, fredløse adelsmænd, mord, spøgelser, naturgenopretning og meget andet.

Rugård, Væde og Paddesø

Rugård betyder “rydningsgård” og har været under kronen i hundreder af år. Nærved står ventetjørnen og den tidligere “Mørkenbøge” kro.

Turen går igennem det charmerende landskab hvor vejen svinger og bakker og dale dominerer. Her er historier om Verner Panton, Vedel Simonsen, Morten Korch, istiden, biodynamsiske landbrug, en modig møller, svenskekrigene og naturen selfølgelig.

Vigelsø og Odense fjord

Vigelsø er kendt tilbage fra 1231. Øen har en spændende historie og har været dyrket meget intensivt. Idag er den en skovø, hvor naturen har fået lov at vende tilbage.

Her er spændende indæmningshistorie, naturskole, fugletårn og plads til friluftsliv. Øen ligger i midten af Odense fjord omgivet af det 6000 ha. store vildtreservat, som beskytter det unikke fugleliv.

Æbelø

Æbelø ebbevej med naturvejleder

Æbelø har sit navn efter de vilde æbletræer, som har vokset på øen siden stenalderen, og som stadig gør det.

Øen er fredet og rummer en meget spændende og smuk natur. Dette er Nordfyns absolutte perle. Her er gamle træer, rå kystlinje, fascinerende fugle, insekter og padder, interessant geologi, ralgravning og meget andet.