Som et rigtig hyggeligt alternativ til teltet, eller i værste fald -en nødsituation, findes der bivuakken. Fra Fransk og på Engelsk “Bivouac” hører den ind under kategorien “shelter” som betyder ly.

Næst efter at sove under åben himmel, er dette min foretrukne måde at overnatte ude på. Jeg har slet ikke tal på hvor mange bivuakker jeg har sat op igennem årene, men det er mange. 

Herunder, følger nogle af mine tips og erfaringer med diverse setups mv.

Ahh -du kommer altså tættere på naturen med en bivuak
Kuppel bivuak - vaerude.dk
Kuppel – i frisk ahorn

Grundlæggende skal bivuakken kunne to ting.

  • Holde vinden væk fra dig.
  • Holde dig og dine ting tørre under regn/ hård regn eller sne.

En tredie ting kunne være at der var brug for en varmekilde (bål) foran eller integreret i shelteret/bivuakken. Ild

Permanent ly bygget på en eftermiddag

Permanent ly bygget på en eftermiddag.   (I privat skov efter aftale)

 

Til at starte med

En pressenning er nok det letteste (og billigste) værn til at skærme af mod regn og vind. Men du kan også bruge sejldug, et kasseret telt, et regnslag, plastic med videre.     I mange år har jeg flittigt brugt helt almindelige pressenninger til bivuakering, da det ikke gør helt så ondt hvis der kommer et hul i.

Vil du og kommer du til at holde af, at overnatte i bivuak, kan du købe pressenninger/ regnslag specielt lavet til formålet, såkaldte “tarps”.

-disse kan fås med mange forskellige funktioner bla. ultra letvægts modeller, faconsyede, camuflerede, ekstra slidstærke med videre.   Tarps er selvfølgelig dyrere end en pressenning, men har til gengæld flere stropper rundt omkring, hvilket giver opsætningen nogle helt andre muligheder.

Hurtigt og effektivt - pressenning kan være super brugbart.
Hurtigt og effektivt – pressenning kan være super brugbart og godt at starte ud med.

 

Helt basalt:

Kan bivuakker faktisk bygges af alle de materialer du kan opstøve, der hvor du er.

Rafter, grene, granris, bark, tagrør, siv, blade, tørv, mos, græs og lignende, er superfine materialer som kan yde en god og effektiv beskyttelse mod elementerne -hvis de sammensættes på den rigtige måde.

Knob og knuder

Har du aldrig lært at binde knob og beviklinger, og har kastet dig ud i en vildere bivuakkonstruktion, så prøv at huske på at binde snoren om emnerne stramt, tæt og 6- 8 gange rundt.

(jae… og overvej så om ikke du skulle få lært dig 3 -4 knob -de er altså gode at kunne )

En af de klassiske bivuakmodeller - kan også laves med sider.   Bemærk "knækket" eller "ryggen" af bivuakken som skaber et skrånene halvtag så det ikke kan regne direkte ind.
En af de klassiske bivuakmodeller – kan også laves med sider.   Bemærk “knækket” eller “ryggen” af bivuakken som skaber et skrånene halvtag så det ikke kan regne direkte ind.

Hvordan skal den se ud?

Der findes ikke nogen bestemmelse for hvordan en bivuak skal se ud.

Ovenstående billede er nok den hjemmehørende klassiker og den mest kendte bivuakform vi kender herhjemme (et halvtag som skråner bagud og som man kan ligge under i læ).  

De fleste spejdere og friluftsfolk vil kunne genkende denne, men der findes faktisk mange andre forskellige variationer og typer.

Halvkuppel – meget stabil i blæsevejr (med rygvind selvfølgelig) 😀
Større og tungere projekt

Hvordan bygger man en god bivuak?

Når du skal sætte en bivuak, skal du tænke på at den skal kunne holde til at det blæser op, eller kommer til at styrtregne. Overfladen skal skråne, så vandet kan løbe af og væk.

Bruger du regnslag, tarp eller pressenning, bør den være spændt godt ud -men stadig så den kan give sig. Den bør også være fastgjort til pløkker eller tvunget ned af nogle gode sten mv.

(Når du først ligger i din sovepose, kan det være utroligt generende for nattesøvn/ godt humør at ligge og tænke på, om du er nødt til at gå ud og stramme op i blæse/ regn/ snevejr midt om natten. (been there -done that) 😀 En god nats søvn…

Ligeledes, bruger du pæle, rafter med videre, så sørg for at de er banket ordentligt i jorden og er bundet godt sammen.

Et godt udvalg at vælge imellem

Det er rigtig godt, at kende til flere forskellige modeller at sætte op.

Alt efter hvilke materialer du har, eller forhold du er under (vejr, årstid, terræn, hvor mange man er, “stealth” (om du vil være hemmelig) og så videre) – så er der nogle modeller som bare er bedre end andre – og man er faktisk tit nødt til at improvisere på den ene eller anden måde.

Hakuna Matata

– Man bliver ikke ekspert på et øjeblik, så tag det roligt og eksperimenter dig frem. Det kræver 5-8 opsætninger før det begynder at ligne en rutine.

Nedenfor er en række billeder til fri inspiration  (med kildeangivelse selvfølgelig) 😉

En debrisshelter – bygges af grene med et tykt lag af nedfaldsblade udenpå.   Et lag med en tykkelse på omkring 1 -1,5 m er både vandtæt og frostfrit langt ned i minusgraderne ( kommer an på modellen -ovenstående er blot et halvtag).
Bivuakkonstruktion. Her er en af ynglings modellerne uden “tøj” på.     “Madrassen” under liggeunderlaget består af birkeris som er flettede i sildeben – hvilket giver en fjedrende og tydeligt mærkbar effekt.
Bivuakker og ly - Vaerude.dk
Så er det morgen
Et gammelt regnslag – meget simpelt setup 🙂
Mere regnslag – anden model.
Bivuak af regnslag - vaerude.dk
Regnslag 😀

Der er nok modeller at prøve af

Kan man lide de halvt åbne eller helt lukkede ly, er  der som sagt rigeligt af forskellige opsætninger at vælge imellem.

Ved at overnatte i bivuak/shelter kommer du også bare tættere på naturen. Jeg er mange gange vågnet ved at rådyr, ugler, ræve, pindsvin mv. er listet forbi i daggryet i egne tanker og ærinder. Solopgange fra soveposen, med udsigt over skov, hede eller fjord er også bare helt fantastiske. Overnatningssteder

Jeg håber at siden her, gav dig inspiration til dit friluftsliv. Nye billeder af bivuakker kommer på løbende.

Vær sød at gi værude et “like” på FB.

Bedste hilsner fra Daniel