Landskabsdannelse, geologi, biologi, fauna, flora, kulturhistorie, vejr, stjerner, planeter, miljø, røverhistorier og meeeeget andet. Der er så mange forskellige ting og emner at dykke ned i, når man går i naturen.

Værude har en bred vifte af emner, som kan tilpasses efter målgruppe, behov og ønsker. Tidsrammen kan varieres alt efter indholdet og hvordan I vil have det – som modul, forløb, event, indslag, temauge…

Værude tilbyder naturvejledning til mange forskellige målgrupper; blandt andet skoler og institutioner, personalegrupper, borgergrupper, forældregrupper, private, familier med videre.

Har du/I særlige ønsker eller spørgsmål til emner eller andet, er I meget velkomne til at ringe eller skrive en mail. Vær opmærksom på, at de fleste af mine samarbejdspartnere, mine locations samt mit lokalkendskab er på Nordfyn.

Tag med ud og oplev:

Bioblitz

Bioblitz er en fælles jagt på arter på et afgrænset område i et begrænset tidsrum.

Bioblitzkonceptet er egentligt meget fleksibelt, men består i grundtrækkene af, at man tager et snapshot (Blitz) af biodiversiteten (Bio).

En Bioblitz har til formål at skabe forståelse for begrebet biodiversitet eller en given biotop eller område.

Læs mere…

Biodiversitet i din have

Biodiversitet betyder groft oversat “forskelligartet liv”.

Har du en have, et grønt område, en større grund eller andet, og kunne du tænke dig at få noget mere liv eller en højere biodiversitet, kan du invitere naturvejlederen på besøg.

Der er en række forskellige tiltag, du kan gøre for at skabe de rigtige rammer/ livsvilkår for at højne biodiversiteten.

Læs mere…

Fugle og dyreliv

Naturvejlederen er frygtelig glad for at formidle dyr af alle slags – dette kan foregå på en tur i lokalområdet, i skoven, i klassen, rundt om institutionen eller andet.

Lær om havens fugle mens vi bygger redekasser. Lad os gå på opdagelse i skoven, kigge efter spor og blive klogere på de dyr som lever der.

Lyt, leg og lær om egern, ræven, musen, pinsvinet, hugormen og alle de andre spændende væsner som lever i naturen.

Læs mere…

Historisk værksted

Med udgangspunkt i historien undersøger vi gennem forskellige værksteder, opgaver, spændende oplæg og historiefortælling fortiden på egen krop.

Alle sanser kommer i spil. Der skal arbejdes, bruges snilde, koncentration, kræfter og fantasi. Det er “levende” arkælologi.

Oplev stenalderen, vikingetid eller den mørke middelalder tæt på.

Læs mere…

Kreativt værksted i naturen

Det er sjovt og spændende at slippe kreativiteten løs. Især når det er med materialer, man selv har fundet i naturen fx ler, bark, grene, sten , skaller, skind, ben og gevir.

Her er der rig mulighed for at fremstille eget tegnekul og blæk, lave træcroquis, skulpturværksted, smykker, talismaner og meget andet.

Ryk håndværk og design/ billedkunst udenfor. Tegn, mal, flet, snit, sy, byg, og brænd. Brug din fantasi og få gang i din skabertrang.

Læs mere…

Krible krable

Det kribler og krabler alle vegne – både foroven og forneden, under bark, under vand og selv i luften. Beboerne i naturen kan man finde alle vegne.

Alle børn, uanset om de bor i byen eller på landet, skal have lov til at undersøge og udforske deres nære natur.

Børn har krav på at blive inspireret til at lære naturen at kende, gerne gennem spændende opgaver, undersøgelser, sjove lege og aktiviteter.

Læs mere…

Kysten og havet

Danmark har omkring 7000 km. kystlinje. Der er mange spændende historier at finde ved grænsen mellem land og vand.

I opskyl på stranden kan du finde forskellige stenarter, fossiler, rav, skaller, affald, fisk, tang, gopler og meeeeeget andet, som kan fortælle noget om livet i havet.

Lige så spændende kan det være at kigge under overfladen, for hvad gemmer der sig egentligt derude i vores blå vildmark?

Læs mere…

Miljø

Der ligger desværre rigtig meget affald i naturen. Alene ved affaldsindsamlingen 2019 blev der indsamlet 156.000 kg. affald i naturen her i Dk.

Forløbet her kan laves i jeres lokalområde, hvor vi blandt andet tager en god snak om nedbrydere i naturen, FN`s verdensmål, forbrug og genanvendelse.

Bliv klogere på nedbrydningstider og miljøet, og se hvor meget affald vi kan finde og samle i jeres lokalområde.

Læs mere…

Naturen om natten

Hvad sker der i naturen om natten? Tag med ud i mørket og kig på stjerner, se månen skinne over landskabet og bliv klogere på hvad de forskellige dyr foretager sig om natten fx uglen, flagermusene, ræven og grævlingen.

Kom med ud, sluk lommelygten og lyt til stilheden, som er overalt, mens alle andre ligger og sover. Vi kan også tænde et bål og fortælle gys og røverhistorier i mørket.

Læs mere…

Sagn og fortællinger

Der er lagt i kakkelovnen til et par spændende timer med en masse spændende historier fra svundne tider i det Nordfynske.

Kombineret med en lille travetur i lokalområdet fortælles der med indlevelse og god stemning om lokale sagn og spøgelseshistorier, spændende personer og historiske begivenheder fra Nordfyn.

Dette er naturvejlederens egne udvalgte og håndplukkede historier, fra gamle bøger og notater fra lokalarkiverne mv. Historier man skal lede efter.

Læs mere…

Vandhul, sø, Å og mose

Vi går under overfladen og undersøger det lokale vandhul eller vandløb med net og måske med undervandskikkert.

Med lidt held, kan det være, vi fanger et par fisk. Måske er her vandkalve eller vårfluelarver. Måske findes nogle monstre her, vi ikke har set før.

Tag med på opdagelse i gummistøvler!

Læs mere…

Årstiderne

Forår, sommer, efterår og vinter. Naturen gennemlever alle cyklusser i løbet af året.

Hver årstid har sin charme og sine kendetegn. Disse kan fx være fugletræk, bladenes farve, planteskud og vejrskift.

Tag med ud i naturen og kig på spor og tegn på årstid/årstidsskifte, lav sjove lege og aktiviteter.

Læs mere…