Kogekaffe

Kogekaffe

Hvordan laver jeg kogekaffe?

“Kogekaffe… Det lyder Norsk”

Det bliver også brugt i Norge, men er egentligt rimeligt udbredt.

Du skal ganske vist ud på landet, fjeldet eller i skoven for at lede efter nogen, der vil give en kop, da den enkle måde kaffen laves på, efterhånden kun forbeholder sig skovarbejdere, rensdyrhyrder, bønder,  jægere, fiskere, gamle folk og så naturligvis en del af friluftsfolket.

Kogekaffe i friluftslivet med værude.dk

Kogekaffe er rejsekaffe

Det var i de finere lag af samfundet, at kaffen startede med at blive introduceret, men ret hurtigt blev det også populært i mellemklassen, og snart drak alle kaffe.

En Pave overvejede på et tidspunkt om kaffedrikning var syndigt og skulle forbydes. Indtil for 100 hundrede år siden, fandtes der ikke noget, som hed kaffefiltre.   Alle drak kaffen med lidt bundfald i.

I en periode i løbet af historien var der mange i det nye Amerika, som drak deres kaffe direkte fra bålet og ikke komfuret.

Nybyggere, pelsjægere, handlende, voyageurs, guldgravere, lykkejægere og cowboys levede alle ved siden af bålet om aftenen og natten. Om dagen var man på farten med et hårdt program, så maden var forholdsvis simpel og kaffen ligeså – Men uanset hvor simpel kaffen var, så ville man ikke undvære den!

Engang og nu

Idag er vi mere forvente med blandt andet kaffefiltre, espresso, cappuccino, moccamaster & en masse andet spændende.

“Næ en god kop kaffe er ikke af vejen og på trods af fordomme om grums og tjære, kan det faktisk godt lade sig gøre at lave en rigtig god kop kaffe over bålet  på den gamle måde”.

Men hvordan laver man kogekaffe? Er det bare at komme nogle kaffebønner i vand og lade det koge et stykke tid?!

“Jaae.. det er det”

Kogekaffe og friluftsliv - vaerude.dk
Bålkaffe vaerude.dk

Mange muligheder

Har du ikke prøvet at lave kogekaffe før, så skal man jo starte et sted.

Tag en håndfuld malede kaffebønner og kog dem sammen med vandet, indtil du syntes, det er fint.  Min første kop kogekaffe blev tilberedt for sjov på denne måde, og resultatet var nogenlunde drikkeligt.

De senere par år er jeg blevet klogere på kogekaffe, for ligesom friluftsliv, findes der godt nok mange måder at lave det på.

Eksperimenter med det, og prøv dig frem…

En god opskrift på kogekaffe er ikke sådan noget, du finder lige med det samme. Det er noget, du skal ud og lure af og så prøve at gøre efter.  Jeg eksperimenterer stadig…

Nogle fremgangsmåder kan give bedre resultat end andre, så husk på hvad du laver, hvis den lige pludselig er der.

Kogetid, mængde af bønner til vandet, kaffesort, hviletid og ophældning i koppen kan hver især have noget at skulle have sagt.

Jeg er blevet fortalt om en farfar, som var kendt for at lave den bedste kogekaffe i hele området, hvor han boede.  Han har i hvert fald haft sin fremgangsmåde.

Kogekaffe og kylling på bål vaerude.dk

Jeg har valgt at nævne en lille samling opskrifter og ideer og så lade det være op til læseren at prøve kogekunsten af selv.

Steffens beretning -en historie fra Nord

Steffen havde en lille sej same med som lystfiskerguide i Finlands ødemark. Hver morgen og aften satte guiden sin kedel over bålet (en sortbrændt fladbundet bulet en, med lang og slank hældetud).  Der var hældt så meget vand i kedlen, at det stod ca. midt i hældetuden.

Herefter var der kommet ca. 4 håndfulde kaffebønner i, og da vandet var kommet i kog, fik kedlen lov at blive stående, indtil kaffen skummede over og kom ud af hældetuden. Først da var der kaffe!

“…og så fik vi et stykke tørret rensdyrkød til at dyppe i kaffen”

Milles gode kop…

Du tager en kobberkedel fra genbrugsbutikken, fylder den med vand, ind i bålet og ud, når det koger.

Låget af, kaffe i, låg på, stå så længe det tager at fortælle en mindre røverhistorie – tæt nok på strålevarmen til ikke at blive kold, ikke så tæt på, at det koger, derefter dunkes hårdt ned 7 gange (evt. lige på det tidspunkt hvor røveren banker på)

-Og så er den klar!

bålkaffe vaerude
Koggekaffe i Rondane nationalpark i Norge
Kogekaffe i Rondane Nationalpark i Norge

Terjes kop..

Terje bor i udkanten af en af Norges ældste nationalparker Rondane nationalpark, som ligger ca. 200 km. syd for Trondheim.  Jeg iagttog hans kaffebrygning på en lille toptur på vinterfjeldet.

Når man skal tænde et bål om vinteren, gælder det om at få bålets fundament væk fra is og sne. Dette gøres ved enten at lave en lille platform af grene og flækket træ, som man herefter bygger bålet op på –  eller du lægger en avis på isen og tænder bålet oven på den.

Ved første tanke tænker man, at avisen vil brænde af med det samme, men det gør den bare ikke.

Varmen stiger opad, og gløderne når ikke at få ilt nok til at nå at brænde igennem avisen, mens bålet brænder. Smart fif!

Med et godt bål, satte han kedlen (her 0,5l) over og ventede til vandet kogte.

Herefter tilsatte han 3 -4  håndfulde kaffe fra posen og lod det koge videre i 3-4 minutter. Så blev det hældt stille over i koppen, og solen skinnede…

Kogekaffe på kaffebål med vaerude.dk
Kaffebålet -en sej tradition. Akkurat så meget brænde at vandet lige når at koge kaffen som den skal

Traditionen omkring kaffebålet…

En beundringsværdig tradition, jeg er stødt på i Norge, indeholder både kogekaffe og en sikker færdighed.

Inviterer man til kaffebål, skal man nemlig være god til at tænde Ild og lave bål.  Til dette slags bål følger et helt lille kodeks:

  •  Et kaffebål skal laves, mens du er på tur.
  •  Selve bålet skal laves af det kvas og brænde, du kan finde lige der, hvor du er.
  •  Når bålet er tændt, skal det kunne brænde akkurat så længe, som det tager at koge vandet i kedlen (ikke noget med at fyre ekstra på, når det er tændt ). Det er snyd!
  •  … og nå ja.. Så skal bålet tændes med kun én tændstik.
Kaffedrikning og friluftsliv. vaerude.dk
Og tak for kaffe!!!

Egne betragtninger

Jeg har haft gode erfaringer med, at lade kaffen stå og småvarme op af bålet  i 10- 15 minutter, efter at den skulle have været færdig.   Ikke noget med at det skal koge, bare varme.

Du kan lave et primitivt “filter” af en lille grankvist, som du stopper ned i tuden af kedlen når du hælder, eller du kan si kaffen igennem et lille bundt græs. Men helt at undgå lidt grums i bunden af koppen, er svært og jeg vil vove at påstå, at lidt grums faktisk gør kaffen mere autentisk og ægte.

Jeg syntes, at man skylder sig selv og andre at gøre kogekaffen til et lille “ritual” eller noget “helligt”.

Den overordnede oplevelse du gennemgår ved at tænde et bål, sætte kedlen over, nyde omgivelserne og udsigten, slappe af,  finde kopper/ mugs frem… Skænke op… Mmm…!

Det er i en af den slags oplevelser hvor man bør huske på at være mere nærværende i sig selv og med andre.  Mærk livet, nuet og friheden!

Se det er et godt “ritual”.

Håber at du blev inspireret til en god kop tjære i det fri

Husk at give værude et “like på FB.

Bedste hilsner fra Daniel