Kniven er et uundværligt, fantastisk stykke værktøj, da der er så mange forskellige opgaver du kan bruge den til.

Måtte jeg kun have tre ting med på en øde ø – så var en god kniv den ene af de ting.

Gennem historien er knive blevet fremstillet af mange forskellige materialer, blandt andet: Sten, ben, horn, gevir, skaller, bronze og jern.

I Tanzania har arkæologer fundet primitive knive, dateret til at være ca. 1 million år gamle. -Det at vi stadig bruger kniven den dag idag, fortæller at det er et virkeligt basalt stykke værktøj.

Flækning af flint som i stenalderen

En kniv er ikke bare en kniv.  Det handler meget om smag, behag og behov, når du skal vælge dig en kniv til friluftsliv.  -Og så handler det også meget om, HVAD du skal bruge din kniv til.

Har du brug for en kniv til jagt, fiskeri, madlavning eller hygge-snitning, eller har du brug for en kniv til større og mere grove opgaver ex. bivuakbygning med naturmaterialer eller andre brydebasse-projekter? Der findes knive til alle mulige forskellige formål.

-Og så er der jo også tillægs-spørgsmålet, om det mere æstetiske.

Træskafter og læderskeder har de fleste gange bare mere sjæl, personlighed og historie at fortælle, end en kniv med gummigreb og et plastichylster. Men det er smag og behag… 😀

Fremstilling af bark- snøre

En kniv med et “fast” blad, har mere styrke end fx. en lommekniv hvor bladet er foldbart, -den ligger også meget bedre i hånden.

Når man snakker om knive med fast blad, kan de groft sagt deles op i enten en fuldtange eller halvtangekniv.  Fuldtange-kniven er (alt efter stålet, den er lavet af 🙂 ) langt den stærkeste/ robuste knivkonstruktion.

Stålet en kniv er lavet af, har meget at sige for fx. knivsæggens skarphed, vedligeholdelse, holdbarhed(hvor mange tæv den kan holde til) samt hvor længe den kan holde sig skarp.

Hårdheds skalaen “Hardness Rockwell(HR) skala” også kaldet HRC. er en måleenhed for metallers hårdhed. Vil du nørde knivstål er det et godt sted at starte 😀

Nedenfor følger lidt hygge-skriv om knive.

Urtekniv, svampekniv til turen i naturen - vaerude.dk
Sen høst – hyggetur med indsamling til aftensmaden – lidt æbler og en lille støvbold-svamp. Urtekniven er med.

Lommekniven

En god lommekniv er en super praktisk ting at have ved hånden når du liiiige står og roder med noget spændende.  Et plus er at den ikke fylder alverden og lommekniven er super god på små vandreture og som dagligdagskniv.

Der findes et væld at lommeknive og det er smag og behag hvilket blad man foretrækker.  Personligt kan jeg godt lide en kniv der ligger godt i hånden og som har et smalt blad – gerne låsbar.

Min foretrukne og mest trofaste lommekniv har jeg haft i henad 20 år nu, og den viser ikke tegn på slitage på trods af, at den har været med på utallige ture og er blevet slebet, gu ved hvor mange gange 🙂

Sameknive – puukko og Leuku

En Puukko er en rigtig friluftshåndværkskniv. En arbejdsdolk/ allrounder om man vil… Den bruges i Finland, Sverige, Norge og Lappland  i meget forskellige egns-udgaver og den er også udbredt i store dele af Rusland og Sibirien.

Knivmodellen har 3-400 år på bagen og er udviklet blandt jægere/ fiskere og rensdyrhyrder. Samefolket.

Beskrivelse:

Bladets ryg og æg løber parallelt med hinanden indtil æggen runder opad mod ryggen.  Mange af knivene har ingen parer-klinge, så fingrene kan være udsatte når man arbejder med dem.  Nogle modeller buler ud i bunden af skaftet, dette hjælper kniven til at blive i hånden, når man arbejder med den.

I Finland betegnes det som en stor ære at få en Puukkokniv i gave fra en ven eller et familiemedlem, da giveren på denne måde tager del i modtagerens selvforsynethed.   I det finske militær forventes det, at man har sin egen puukkokniv med i udrustningen.

Eminent som allroundværktøj, og så har den både sjæl og charme.

Leuku- kniven (på billedet nedenfor) er en større allrounder-kniv, typisk omkring 18 -21 cm blad

Knive til friluftsliv vaerude.dk

Mora knive

Er Svensk producerede knive til mange forskellige formål.

Mora har smedet knive i mere end hundrede år og holder knivsmedningstraditionen i live fra de gamle dage. Fedt håndværk!

De fleste er en videreudvikling af sameknivene. Dette kan man kan se på bladene.   Fantastisk lækre, holdbare arbejdsknive som holder æggen og ligger godt i hånden.  Kan også holde til lidt af hvert. Kan sagtens flække mindre grene.

Mora sælger knivblade så du selv kan skæfte dem. Du kan også købe knivene med både med træ, plast og gummi greb.

Bowiekniven

Historisk kniv og en rigtig røverhistorie værd.    Oberst James “Jim”  Bowie startede udviklingen af mange forskellige knive, ud fra den ene som han blev berømt for.     Ingen ved idag hvordan den originale Bowiekniv så ud.

I 1827 blev Bowie blandet ind i en duel som udviklede sig til et stort slagsmål, hvor fire omkom. Kampen blev kendt som “The Sandbar fight”.  Bowie blev hårdt såret og forsvarede sig med en stor jagtdolk.

Dette “våben” var smedet af en gammel fil på opfordring af Bowies broder – Rezin Bowie.  Kampen som blev overværet af flere vidner, satte efterfølgende gang i en hel lavine af efterspørgsel på Bowiekniven.

Den er siden blevet masseproduceret i blandet Spanien og eksporteret ud i verden.  Kniven varierer i forskellige længder helt op over 30 cm. Der findes mange (ikke så kønne udgaver) 🙂

Kendetegnene er:

En parer-klinge som holder hånden væk fra bladet.  Ryggen af den forreste del af bladet er “klippet” af, enten i en let bue eller lige over.  Størrelsen på kniven gør den ikke nem at snitte småt med. Det er en jagtdolk, men jeg finder den absolut ikke handy.

Snitteteknikker med kniv vaerude.dk

At vælge en god kniv er virkelig et spørgsmål om smag, behag og behov.  Der er så maaaaange forskellige knive at vælge imellem.

Knivemageri til friluftsliv vaerude.dk