Mennesket har tappet birkesaft i tusinder af år.

I dagens Danmark er det ved at komme stille tilbage igen, selvom det her i Skandinavien nok mest er længere oppe nordpå, der tappes flittigt om foråret af denne dejlige drik. Her på den nordlige halvkugle, i Tagia-skovbæltet henover Sibirien og i Canada/Alaska er det almindeligt “ude på landet” at gå ud og tappe saft i sæsonen.

Hvornår?

Om foråret vælder det op med små grønne skud.   Jord og planter suger til sig af varme og lys fra solen og fuglene er rigtig begyndt at synge igen..  Sådan en dag skal man bare ud.

Jeg er på vej i skoven for at se, om der er ved at være gang i birketræerne.

Omkring marts-april begynder birketræerne at trække store mængder væde nede fra rødderne, og op til kronen. -Der skal bruges kræfter til at bladene kan springe ud.    Dette foregår i al hemmelighed, da træet ikke har noget synligt præg ud-af-til.

-Det er i ugerne før at bladene springer ud, at man skal være hurtig.

Værktøj og udstyr til birketapning - vaerude.dk

Hold øje

Fra først i marts måned og frem mod april begynder jeg at tjekke birketræerne hjemme i haven. -Det gør jeg ved lige at sætte en knivspids indenfor i barken og vride 1mm. rundt – løber der saft ned af bladet er det, det rigtige tidspunkt.

Så sætter jeg kursen ud til mit sted.   Jeg har lidt ting med i rygsækken til formålet

  •        Et bor ca. 10 mm.
  •        En tap
  •        En dunk / flaske
  •        Et godt stykke snor ca. 1,5 – 2 m.

Tapning af birkesaft af birketræ - vaerude.dk

Hvordan tapper jeg birkesaft?

Jeg kender en hyggelig  lille birkelund med gode træer, hvor jeg har en aftale med ejeren.

Unge birketræer har for det meste glat bark og ældre individer en mere tyk furet bark.  Det jeg kigger nøje efter, er der hvor barken buler ud eller danner en naturlig kant hvor saften kan dryppe fra – Her prøver jeg at bore ind.

Du behøver ikke at bore ret langt ind, faktisk skal du kun lige inden for barken, så kommer saften løbende.

Her har jeg valgt at snitte en tap selv og giver den et par små slag, så den lige akkurat sidder fast. (husk at den skal kunne komme løs igen)

Du kan med fordel også bruge en slange eller et sugerør.

Det drypper i en meget lind strøm. Et træ med relativt stor krone, kan  faktisk give helt op til 6 – 15 liter i døgnet, så hold øje med hvor hurtigt din kande/ dunk bliver fyldt.

Jeg binder min beholder fast under tappen og går mig en tur. -Så har jeg  nok en rigtig forårsforfriskning til min kop om en halv times tid.

Sådan tapper du birkesaft vaerude.dk

Ordentlig afslutning

Normalt når jeg tapper birk, plejer jeg kun at gøre det max 3 – 5 dage for ikke at belaste træet.  Herefter tager jeg tappen ud og banker en nysnittet prop ind i hullet og saver det overskydene af ca. 1 cm. fra stammen.

På denne måde sørger du for at træet ikke står og “bløder” for derefter at være modtagelig for svampeangreb mv.

Jeg tapper aldrig de samme træer igen, jeg har ligesom fået det af dem jeg skulle have, og egentligt er det ikke noget problem at finde andre birketræer fra år til år 🙂 

Hvordan smager det?

Smagen er lidt vandet, men med en (ganske lille) sødlig smag af sukker. 

  • Saften kan kun holde sig ca. 2 dages tid i køleskab.
  • Saften kan med fordel fryses ned i form af isterninger. (Fedt at kunne tage frem i løbet af sommeren)
  • Saften kan bruges som smagsforstærker i tilberedning af mad. (Der er noget om snakken – prøv selv)
  • Saften er også fantastisk at lave the af.
     

Hvad indeholder saften?

Saften indeholder flere forskellige sukkerarter, som har været oplagret i rødderne vinteren over, og som om foråret presses op til knopperne og er medvirkende til, at bladene kan springe ud.

Udover sukker er der frugtsyre, aminosyrer, c-vitamin og mineralerne kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrium og jern i saften.

Barken på birketræet men i høj grad også saften, indeholder et stof som hedder betulin. Dette stof har for tiden fået stor interesse fra forskere verden over, -da man har fundet ud af, at det kan bruges med positive resultater i kræftbehandling.   Birkens latinske navn er Betula.

Sådan laver du the af birkesaft - vaerude.dk

God fornøjelse i det tidlige forår. Håber at du blev inspireret til en tur udenfor 😉

Bedste hilsner fra Daniel