Skaberkraften hos mennesket ligger gemt lige under overfladen, og kommer man rigtigt i gang, kan man nogen gange mærke kreativiteten boble og tiden forsvinde.

Jeg eeeeeeelsker håndværk og forskelligt værktøj, nyt som gammelt 😀  Jeg arbejder i og med, mange forskellige materialer og har tit gang i flere projekter ad gangen, både på værkstedet, ved bålstedet i haven, eller når jeg er ude på tur. Jeg syntes det er fantastisk at udvikle og forbedre, forskønne… besjæle – nedfælde stemningen i fx mit eget grej, værktøj, brugsting eller en gave til en ven.

Det giver en indre tilfredshed og stolthed at stå med en færdig ting, som man har givet liv og sjæl, og som er helt unikt, originalt og personligt.

Hjemmelavet økse - håndværk - vaerude.dk
Denne økse er lavet ved at skære et gammelt øksehovede midt igennem på langs og herefter skæfte det. Jeg fik taget 5-6 cm. for meget af skaftet, hvilket bevirkede at den aldrig kommer til at fungere godt som kaste-tomahawk, da svinget er forkert. Den er dog rigtig fin som “snitteøkse” til småprojekter. Posen ved siden af, er en tønder/ildpose.

Værktøj på tur

Friluftsliv og håndværk passer sammen som fod i hose. Et godt bål med kaffen over, og et hyggeligt håndværksprojekt er som ren terapi for sindet.

Jeg har næsten altid lidt værktøj med i rygsækken når jeg er på tur. Som minimum er det snittekniven og en sav (eller et multitool med sav). Men ellers er der en økse, skejern og et bor med 🙂

 

Husk at kigge i grenbunken, når du går forbi…

Jeg hørte engang en ældre Nordmand sige noget i retning af: “Tag emnet når du ser det, ikke når du trenger det”. Oversat betyder det: At skulle du falde over et stykke træ eller andet, som “liiige” har en sjov form, snoning, et buk/ knæk (som kan bruges til et eller andet)- så sav det af, og tag det med hjem. Det er godt at have disse stumper på lager til vinterens snitteprojekter eller når du lige står og mangler en stump.

Derfor har jeg næsten altid en lille sav med i rygsækken.

 

Snitteri

Det er hyggeligt at snitte, og som med alt andet, bliver man bedre til det jo mere man gør det. Jeg nyder at lave både brugsting og lidt mere eksperimenterende projketer, når jeg lige er inspireret.

Jeg snitter for det meste i birketræ og hassel, da disse træsorter er nemme at skære i. Enebær og ask roder jeg også med indimellem, alt efter projketets formål.

Ten, Blæserør (til bål) propel, “øvepind” krog, glødetang, pensler, kop og beholder i bark.
Spartler i alsidigt design

Det nemmeste at gå til når man snakker udeliv og håndværk, er nok snitteri, da der næsten altid er en pind til rådighed. Er det andre materialer man vil arbejde i, bliver det lidt mere omstændigt. Alt efter hvad du vil lave må du nogen gange, gøre lidt af forarbejdet hjemme fra værkstedet eller arbejdsbordet.

Læder

Læderarbejde kræver at man har lidt ting med i rygsækken. Det er også en fed håndværks-syssel da du kan fremstille mange forskellige brugbare ting blandt andet: beholdere, tasker, punge, remme, kniv og økseskeder, armbånd, bælter med videre.

Det er nemt at starte et læderværksted på tur. Af grej du skal bruge for at lave et “kit” kan jeg anbefale: Nåle og vokset hørtråd. Syl, saks, kantskærer, syriller og punsel (til tryk af mønster).

Håndværk på tur - vaerude.dk
Ny skede til urtekniven

Lidt mere krævende projekter kan fx være at restauere/ lave ens egen økse.

Når man nu lige falder over det rigtige træ – Det var godt fruen ikke var med 🙂