Til dig der kan lide at undersøge, opleve og iagttage, har jeg her samlet lidt skriv med ideer og tips til færden i naturen, med henblik på både små og større natur- turoplevelser.  Billederne  er taget på egne ture, og er (på denne side) mest med fokus på dyreverdenen 😀

Støvlespor - vaerude.dk

Først:

Sørg for at have det rigtige tøj på til årstiden… og vejret.  

Selvfølgelig er det ikke ret behageligt eller rart, når ens tøj ikke er varmt nok, eller regnjakken blev derhjemme når man er ude på eventyr og der alligevel kom en stor byge.

Er det koldt i vejret er det altid rart med et ekstra lag tøj eller en varm trøje i tasken.    Så… ordentlig og nok beklædning.  😀

Når du tager tasken med. (Bidrag til hyggen eller praktiske formål).

Jeg har for det meste gerne en lille rygsæk med, selv ved småture -indholdet varierer, men er som regel:

  • Kamera og xtra linse. (kameraet bruger jeg også som kikkert)
  • Vand og en lille snack. (måske madpakke)
  • Kaffe, kop og noget at koge vand i. (bålkedel eller gasbrænder)
  • Lille kniv, ildstål, lidt snor og en pose. (kan bruges til meget forskelligt)
  • Siddeplade eller liggeunderlag.

Hvad er der i rygsækken vaerude.dk

Lad oplevelsen finde dig. Find et træ, sæt dig ned og vent…

Den bedste metode er langt de fleste gange bare at tage ud, sætte sig op af et træ og slappe af, være tilstedværende og opmærksom.  Jeg vil faktisk vove den påstand at det er det bedste og mest effektive.   Det kan blive til en hel meditation 😀

Jeg kan godt lide at bruge nogle af retningslinjerne fra den indianske “udsidning” når jeg færdes ude.  Dette er blandt andet at rette min opmærksomhed:

  1. På høresansen (på godt dansk – slå lyttelapperne ud) lytte efter alle de lyde jeg kan – både langt væk og helt tæt på.
  2. På synssansen. Se om jeg kan slå “tunnelsynet” fra og bruge HELE synsfeltet foran mig.   Lægge mærke til farver, former, detaljer og eventuelle bevægelser.  Jeg veksler mellem “widescreen” og “fokus” hvis du forstår?
  3. På mine bevægelser. Jeg prøver at sidde helt stille, men er jeg for nysgerrig eller har brug for at skfte stilling foregår dette meeeeeeeget langsomt.

Ellers… åben dine sanser og vær opmærksom på alt omkring dig… nogen gange sker der noget, andre gange ikke. Det kan nogengange være en ret kraftfuld måde at opleve sig selv på, da oplevelsen både er udenfor og indeni en selv.

Udsidning, utsidan i Danmark, meditation, udvikling, mindfulness i naturen

En anden måde, kan være at stå tidligt op en morgen (måske en hverdag hvor du ikke regnede med, at du ville stå tidligt op) og gå dig en tur i nabolaget – ned af vejen, ud i haven…   Det er  tit på den slags ture, at der altid sker et eller andet… Jeg har oplevet græssende rådyr, skovmår, ræve, pindsvin og ugler som end ikke ænsede mig.

Det er på sådanne morgenture at du har tid, til at se solen stå op. Det er også det tidspunkt hvor du har hele verden for dig selv…

Solopgang vaerude.dk

Hvordan kommer jeg tæt på dyrene?

Tøj i dæmpede farver er godt. Sol-op og nedgange er nogle af de bedste tidspunkter at være ude på, der sker en masse.

Vil du tæt på dyrene skal du blandt andet sørge for at de ikke får færten af dig.  Vær opmærksom på om vinden blæser imod dig eller fra dig, når du går ud i terrænet.

Ellers… Bevæg dig stille og stop op jævnligt. Alt efter hvad du vil, kan det nogen gange være en fordel at have et skjul (som kan være et træ, du sidder op af) hvor du kan sidde og vente på at dyrene skal komme frem.  Dette kan være tidskrævende, men du kan også være rigtig heldig at komme meget tæt på.

Observation af dyr i naturen

Vil du ud og se efter dyr i naturen, er det godt at sætte sig ind i hvad de enkelte dyr trives i/ med.   Er det et bestemt dyr du gerne vil se, kan du lave lidt forarbejde og opsøge de områder som dyret færdes i.

Kom gerne tilbage til det samme område flere gange på forskellige tidspunkter af døgnet, dette vil give dig en ide om hvordan dyret tænker og gør samt en indsigt i fx. gemme /læ og hvilesteder, spise/ drikke steder og sådan.

Kig godt efter spor fra dyret, og øv dig i at bedømme hvor gamle sporene er, og om der stadig er aktivitet i området.  Er det fx. grævling du vil se, skal du bedømme om grævlingegraven er aktiv, dette gøres ved at kigge godt på hovedindgangen – er der tydelige spor, friskt udgravnings/redemateriale eller ser det lidt forladt ud (spindelvæv henover indgangen/ mange blade nede i gangen)

Gråkrage unge vaerude.dk
Gråkrage unge
Natugle vaerude.dk
Natugle
Museunge -vaerude.dk
Museunger er lidt kaotiske når de er ved at flytte hjemmefra. De er tit lige til at samle op og vil gerne putte i en varm håndflade.
sømplet Aglia tau
Aglia Tau – Sømplet

Husk adgansreglerne for færden i naturen – du må nogen steder mere end du tror (og andre steder mindre).

Ved Naturstyrelsen er der her en oversigt: Regler for færden i naturen

Danmarks naturfredningsforening (DN) har også en overskuelig oversigt: Adgang til Naturen

Vil du noget mere end reglerne foreskriver, kan jeg anbefale dig at spørge lods/skovejeren om lov.

Hav en god tur…

D