Som et rigtig hyggeligt alternativ til teltet, eller i værste fald -en nødsituation, findes der bivuakken.

På engelsk (bivouac) hører den ind under den mere overordnede kategori “shelter” (Ly).   Næst efter at sove under åben himmel, er dette min foretrukne måde at overnatte ude på. Jeg har slet ikke tal på hvor mange bivuakker jeg har sat op igennem årene, men det er mange.

Helt basalt kan bivuakker bygges af alle de materialer du kan opstøve, der hvor du er.

Rafter, grene, granris, bark, tagrør, siv, blade, tørv, mos, græs og lignende, er superfine materialer som kan yde en god og effektiv beskyttelse mod elementerne -hvis de sammensættes på den rigtige måde.

Grundlæggende skal bivuakken bare kunne to ting.

  • Holde vinden væk fra dig.
  • Holde dig og dine ting tørre under regn/ hård regn eller sne.
Permanent ly bygget på en eftermiddag.   (I privat skov efter aftale)

Til at starte med

En pressenning er nok det letteste (og billigste) værn til at skærme af mod regn og vind. Men du kan også bruge sejldug, et kasseret telt, et regnslag, plastic med videre.     I mange år har jeg flittigt brugt helt almindelige pressenninger til bivuakering, da det ikke gør helt så ondt hvis der kommer et hul i.

Vil du og kommer du til at holde af, at overnatte i bivuak, kan du købe pressenninger/ regnslag specielt lavet til formålet, såkaldte “tarps”.

-disse kan fås med mange forskellige funktioner bla. ultra letvægts modeller, faconsyede, camuflerede, ekstra slidstærke med videre.   Tarps er selvfølgelig dyrere end en pressenning, men har til gengæld flere stropper rundt omkring, hvilket giver opsætningen nogle andre muligheder.

Hurtigt og effektivt – pressenning kan være super brugbart.

Hvordan skal den se ud?

Der findes ikke nogen bestemmelse for hvordan en bivuak skal se ud.

Nedenstående billede er nok den hjemmehørende klassiker og den mest kendte bivuakform vi kender herhjemme (et halvtag som skråner bagud og som man kan ligge under i læ).    De fleste spejdere og friluftsfolk vil kunne genkende denne, men der findes faktisk mange andre forskellige variationer og typer.

En af de klassiske bivuakmodeller – kan også laves med sider.   Bemærk “knækket” eller “ryggen” af bivuakken som skaber et skrånene halvtag så det ikke kan regne direkte ind.

Et godt udvalg at vælge imellem

Det er rigtig godt, at kende til flere forskellige modeller at sætte op.

Alt efter hvilke materialer du har, eller forhold du er under (vejr, årstid, terræn, hvor mange man er, “stealth” (om du vil være hemmelig) og så videre) – så er der nogle modeller som bare er bedre end andre  … og det er dem jeg går og leger med.

Halvkuppel. Virkelig stabil i hård vind (vel at mærke rygvind) Super lækker model at opholde sig i.  Lavet af friske ahorntræer.   (I privat skov, efter aftale)

Hvordan bygger man en god bivuak?

Når du skal sætte en bivuak, skal du tænke på at den skal kunne holde til at det blæser op eller kommer til at styrtregne.

Bruger du regnslag, tarp eller pressenning, bør den være godt spændt ud og fastgjort til pløkker eller andet så den ikke blafrer eller går løs.  Selvfølgelig ikke stramt at det ikke kan give sig lidt.

Når du først ligger i din sovepose kan det være utroligt generende for din nattesøvn og gode humør at ligge og tænke på, om du skal ud og stramme op i blæse/ regn/ snevejr midt om natten (been there -done that) Det giver ro i sindet at gøre tingene ordentligt.

Har du aldrig lært at binde knob og beviklinger, og har kastet dig ud i en vildere bivuakkonstruktion, så prøv at huske på at binde snoren om emnerne stramt, tæt og 6- 10 gange rundt.   (jae… og få så lært dig nogle knob -de er gode at kunne )

Hvis du bruger pæle eller rafter, så sørg for at de er banket ordentligt i jorden.

Har du ikke prøvet at bygge en bivuak før og syntes at du fumler lidt for meget med snor, pinde og pressenning, så kan man godt blive lidt utålmodig. Men “hakuna matata” bare husk at det kræver 4-5-10 opsætninger før det begynder at ligne en rutine -tag den med ro og eksperimenter med det.

Her er en række billeder til fri inspiration  (med kildeangivelse selvfølgelig :D)

En debrisshelter – bygges af grene med et tykt lag af nedfaldsblade udenpå.   Et lag med en tykkelse på omkring 1 -1,5 m er både vandtæt og frostfrit langt ned i minusgraderne ( kommer an på modellen -ovenstående er blot et halvtag).
Bivuakkonstruktion. Her er en af ynglings modellerne uden “tøj” på.     “Madrassen” under liggeunderlaget består af birkeris som er flettede i sildeben – hvilket giver en fjedrende og tydeligt mærkbar effekt.
Et gammelt regnslag – meget simpelt setup 🙂
Mere regnslag – anden model.
Bivuak af regnslag - vaerude.dk
Regnslag 😀

shelter kuppel vaerude.dk

Bivuakker og ly - Vaerude.dk

Der er nok modeller at tage af

Kan man lide de halvt åbne eller helt lukkede ly, er  der som sagt rigeligt af forskellige opsætninger at vælge imellem.  Det er simpelthen SÅ dejligt at overnatte og vågne i det fri -Især i bivuak. Man er altså bare tættere på naturen 😀

Skulle du få lyst til at prøve at bygge bivuakker og ly, så smid en mail og forhør dig 😉

Ellers håber jeg at siden her, gav dig inspiration og brugbare tips til dit friluftsliv. Vær sød at gi værude et “like”.

Nye billeder kommer på løbende 😉

Bedste hilsner fra Daniel